Beeselective

Sinds 2023 ben ik deelnemer aan het project van Beeselective

Beeselective is een project dat het behoud van diversiteit binnen bijenrassen naast verbeterde bijengezondheid en in het bijzonder de resistentie tegen de Varroamijt als doel heeft. Dit project is in de basis begonnen met een loopduur van drie jaar. Gecontroleerde paring door kunstmatige inseminatie is hierbij een vereiste en zo zijn er al diverse deelnemers die in Duitsland een inseminatieopleiding hebben gevolgd bij Dr. Jacob Wegener.

Het project is een initiatief van vertegenwoordigers van Buckfast, Carnica en de Zwarte Bij.

Het mooie van dit project is dat er gewerkt kan worden met (regionale) teeltgroepen. Dit zijn imkers die met elkaar een gezamenlijk doel nastreven. Zij hebben overeenstemming over met welke koninginnen zij willen werken en wat ze willen intelen. Dit kan gaan om eigenschappen of eenvoudiger al een gerichte darrenlijn.

Het aardige van een teeltgroep is dat men meer mogelijkheden heeft om koninginnen te testen, elkaar kan enthousiasmeren en samen verantwoordelijk is voor de darrenteelt. Al doende leert men snel van elkaar en worden er mooie resultaten bereikt!

Ook in 2024 worden er weer diverse KI dagen georganiseerd waarop meegebrachte koninginnen geïnsemineerd kunnen worden en er ruimte is voor vragen en uitleg over KI. Op de website van Beeselective kunt u er meer over vinden.